Hiiren jokapäiväinen käyttö aiheuttaa jännityksestä ja olkapään liikkeestä johtuvia rasitusvammoja ja hiirikäden.

Ergonomisten tietokonehiirten tutkimuksen, kehityksen ja muotoilun markkinajohtaja Contour Design on kehittänyt tätä ongelmaa varten keskihiiren, jolloin käsi liikkuu vain sormien ja ranteen osalta.

– Lisäksi kursoria pystytään ohjaamaan hyvin pienillä liikkeillä, kertoo account manager Joonas Ruuskanen.

Usein normaalin hiiren käytön ongelmana on se, että se karkaa kauemmas hiirimatolla, jolloin päätetyötä tekevä joutuu kurottelemaan hiirtä. Lisäksi monelle tulee niska-hartiaseudun jännitystiloja käden toistuvasta siirtämisestä hiiren ja näppäimistön välillä.

Rullahiiri ei ole paikkaan sidottu, vaan siitä on olemassa myös langaton versio. Näin ollen se sopii myös kotitoimiston ja työpaikan välillä sukkuloiville työntekijöille.

– Esimerkiksi RollerMouse Rediä voi kuljettaa kätevästi neopreenipussissa.

Rullahiiri saattaa tuntua perinteisen hiiren rinnalla hintavalta, mutta se on pieni investointi siihen, mitä yksi hiirikädestä johtuva sairaslomapäivä työnantajalle tulee maksamaan.

– Työtehtävästä riippuen kustannus saattaa vaihdella 300–1000 euroon saakka. Ja usein tällainen sairasloma kestää jopa viikkoja, kun taas rullahiiren saa noin 300 eurolla. Rullahiiren käytön totuttelu vie muutaman työpäivän. Moni tekee sen virheen, että jättää samalle pöydälle myös perinteisen hiiren, jolloin kiusaus siirtyä takaisin sen käyttäjäksi on suuri. Kun tämä kynnys ylittyy, rullahiirtä oppii pian käyttämään molemmilla käsillä. Ruuskasella itsellään on käytössä RollerMouse Red Max -hiiriohjain.

– Käytön alkuvaiheessa kursorinopeus kannattaa olla matala, jolloin uudesta käyttötavasta johtuvat epätarkkuudet hiiren käytössä ovat pienempiä.

Data Group 01.07.2019